Стъклен дом – добре като за начало

стъклен дом, стъклендом, сериал, българия, хитов, bulgaria, series, коментари, реакция

Току-що свърши първият епизод на „Стъклен дом“. Определено ми хареса. Добър беше, но не беше много добър. Мисля, че е първият от класата на (по-лошите) американски сериали, които много от нас гледаме, но над доста немски, например.

Това, което ми хареса в първия епизод беше, че представиха добре героите. Имаше някои неизбежни клишета, но бяха добре поднесени. Диалогът беше естествен, без да залитат нито в посока на прекалено уличен език, нито към престорено снобарски. Подборът на актьорите определено пасва на героите и игра им ми хареса. В Twitter писаха, че играта на изчезналия син е била фалшива, но аз съм точно на обратното мнение. Също така историята е добра и има потенциал за завръзки и обрати.

Първият негатив, който забелязах е, че пилотният епизод не беше двоен. Станимир отбеляза, че всъщност е бил двоен. Вече почти всички сериали го правят и така се привлича повече внимание. Изглежда обаче точно този няма нужда от още реклама, защото всички говорят за него. Второто нещо е клишето за агента от ДАНС. Разбирам, защо са го направили такъв и че практически няма друга служба, от която да идва, но все пак съм сигурен, че всеки гледащ сериала се е засмял. Ако сте гледали CSI New York ще знаете, че това се използва и като тактика за подобряване имиджа на такива служби. Всъщност точно в CSI това се натрапва постоянно на зрителя, а в „Стъклен дом“ засега е добре направено. Друго, което не ми хареса е, че интригата засега е ясна. Искрено се надявах мрачният съдружник да не е поръчителя, но явно е. Щеше да е много по-заплетено и интересно, ако беше някой друг, а той беше просто зъл и алчен. Сега знам какво да очаквам.

Всъщност надявам се да ме изненадат. Доколкото разбирам ще е веднъж седмично и определено ще чакам следващия епизод.

Ето и коментарите в Twitter. „Стъклен дом“ стана голяма новина там и го обсъждахме още по време на серията:

Ако сте изпуснали епизода, може да го гледате направо тук.

43 коментара

  1. Поредицата ще пресъздава българската действителност много точно и автентично. Зрителите ще следят историите в живота на няколко поколения, които ще преминават през драматични обрати, любов и интриги и ще стигат до комични и забавни моменти, но изцяло лишени от „сапунен“ привкус.

    Мисля че това е най моронското описание дето е възможно да се появи..но така ме сортира от хората, дето ще изгубят време и пропуснат нещо качествено
    От днес гледам The Pacific HBO

  2. И на мен доста ми допадна филма! 🙂
    Въпреки, че излъчиха само един епизод , хванаха вниманието ми 🙂

    Аз обаче не мисля, че поръчителя е алчният сътрудник и ми е интересно да разбера кой седи зад това 🙂 Човекът от ДАНС намирисва, обаче :Р

  3. @in2h20 – забелязал съм, че всеки си пада по различни сериали. При теб обаче май няма нищо общо с конкретния сериал, а по-скоро се дължи на факта, че е български. Гледа ли го въобще?

    @Лала – нали накрая изгори документи в кошчето. Мисля, че точно тази папка беше във сейфа.

  4. Добре, според описанието на сайта, ДАНС ченгето е замесен в заговора за убийството. Явно не е съдружникът. А всъщност може и да е замесен.

  5. Филмът е контрапункт на цялата ни чалгаджийска действителност. Мисля, че е много добре направен.

  6. Първият епизод, приятелю, всъщност беше двоен – т.е. 60 минути. Поне според продуцентът.

    Цитирам:

    Като програмиране пък мога да ви кажа, че сериалът ще върви в праймтайма и с двойни епизоди, чиято обща продължителност ще е 60 минути.

    Явно единичните ще са по 30 минути, което е нормално… като сложиш и рекламите и излиза стандартен епизод.

  7. Не е много лош сериала, не бих го гледа, като цяло не гледам телевизия, но предпочитам него пред турските сериали, които много нашумяха.

  8. Нещо много дървено играят.Само Стефан Данаилов ми хареса как играе някак естествено все едно не го снимат (ама за съжаление както повечето бг филми немогат да отсеят кое е доброто и без да искат го премахват), а другите са доста изкуствени.Има малко копирани кадри от (Hitman, Matrix).Много дигнаха летвата с тия реклами и някак си като че ли разочарова малко след толкова похвали.

  9. @fen – твърдят, че отразява относително точно действителността ни. Ще видим.

    @Парфюми – това е една от причините да набере такава скорост. Изглежда ще го дават и в Турция през лятото.

    @Ивайло – аз съм на друго мнение. Някои от актьорите наистина не бяха съвсем на ниво, но повечето играха добре. От Hitman беше само ония, а от матрицата нищо не видях. По-скоро това с ченгетата беше малко от дедективските филми с тия палта.

  10. @Боян-Имах предвид, че е нещо добро, за разлика от чалгата:)

  11. @fen – съгласен съм. Просто се надявам да представи нещата по-добре, отколкото big brother и онова с „истината“.

  12. Писна ми не само на мен,а и на безброй много българи постоянната супер тъпа и натрапваща се реклама на този сериал и супер депресарската музика към него….Ужас…Дотолкова ми омръзна,че със сигурност няма да го гледам!

  13. @Станимир – и аз се замислих за това, но ми се стори, че е час с рекламите, което означава 45 мин епизод, което всъщност е нормалното. 30 мин. са много малко.

    @ИВАН – да, наистина малко се оляха с рекламата, но така се създава шум. Сериала обаче беше добър. А и ако толова те дразни – имаш още 100 канала на телевизора.

  14. Коментирайте и гласувайте с ‘Thumbs up’ за да можем да разпространим клипчето и да могат повече хора да се насладят на сериала!Нека да помогнем на българското кино!

  15. Май първата серия е отрепала по рейтинг БигБро, което мен лично ме радва. Сносна първа серия определено 🙂

  16. @Sondata – според рейтингите са ги били с 1,4 на 0,8 мил. зрители. Аз по принцип не им вярвам на тези цифри, но мисля, че тук са улучили поне посоката.

  17. много е тъпо и скучно няма хубаво сценария гласавоете са отвратителни жалко че в тъкъв хубав ден пускат такива глупасти да живеят турските и италянските сериали

  18. @Боян – аз го гледах през сайта на БТВ, и си беше час и малко… незнам каква е била продължителността в ефир с рекламите.

  19. @Емилия99 – Майко мила! Дано по-бързо направят реформите в образованието…

  20. Боби, твърдението ти, че четкат имиджа на ДАНС е напълно необосновано и изцяло грешно. Чичката се държи точно като милиционер, баш с ченгеджийските номера. Това определено не е опит за правене на добър имидж.

    P.S. Темата нещо се е счупила и ми е трудно да напиша този коментар…

  21. @offtopic – нали 🙂

    @Al-x4o – правих предположение за това защо може да се държи така. Гадняр беше наистина, но на мен лично ми изглеждаше като сериозен полицай. Чак после прочетох, че всъщност бил замесен в схемата. Част от държанието и репликите му обаче ми напомняха на CSI.

    Сега си играя с темата и затова тази вечер ще има малко проблеми. Всъщност провърших – вече блога трябва да е станал супер бърз, ако се вярва на тестовете.

  22. Хаха, в интересн на истината, пуснах коментара си преди края на епизода. След един момент обаче ми се стори, че има много странна и неоправдана смяна на поведението на агента. И накрая пак изгори всичко… Нещо ме пообърка режисьорът тук… 😉

  23. Изобщо не ми хвана вниманието!Толкова много преиграват артистите, че все едно гледам телевизионен театър от онова време.Много лигаво играят Елена Петрова-Боряна и Яна Маринова-Елена.

  24. По-добре е от турски сериал. Мисля да го следя, пък да видим… Въпреки че повечето от актьорите играят като художествени самодейци от 70те години. И за пореден път се убеждавам че няма български филм с добър звук. Бих препоръчал на авторите да добавят субтитри за по-добро възприемане на филма.

  25. Бих искал всяка вечер да гледам „Стъклен дом“ вместо да се чудя от 20:00 до 22:00 как да не изпотроша всички тИлИвизори в мойот „Турски дом“.

  26. @loriena, @shivach – има някои, които преиграват, но като цяло ми хареса. Повечето са театрални артисти и не са свикнали пред камера.

    @Троянски – по-добре да е само веднъж на седмица. Иначе много бързо ще ни омръзне. Всъщност по-нататък чух, че ще го правят всеки ден.

  27. Леко става филмчето, ама много ефтинко бе- и тия каки от самодейните драм-съставчета-хайде нямаме ли толкоз някоя свястна актриса, че все това рунтавото с пърхута-е много е бездарно горкото-изкуственяк

  28. Открий грешките в горния текст-ако можеш!!! 🙂 🙂 🙂

  29. Ами ето,че ни изненадаха…нещата започват да се разплитат и става ясно,че изобщо несме били наясно какво ще стане натам и кой е добрия и лошия…В първата серия изглеждаше,че Николай е несправедливо обвинен,а Христо е алчния подмолнодействащ съдружник,а какво излезе>

  30. В интерес на истината последните два епизода не съм ги гледал целите. Просто в неделя по това време винаги имам нещо друго за правене. Ще ги сваля обаче и ще ги гледам. Добавил съм сериала и в IMDB и очаква одобрение.

  31. Pingback: Клюки Драми и кавги в „Стъклен дом“ | Клюки
  32. Жалко,но филма не ми харесва,очаквах да е хубав.Предпочитам турските сериали,за съжаление.Музиката е хубава,артистите не преиграват, а бе направени са по-добре от този сериал-жалко.

  33. Попадал съм няколко пъти на турските сериали и толкова фалшиво играят, че няма накъде. В Стъклен Дом наистина не играят добре на моменти, но се получава добре. Сценария определено е прекрасен.

  34. Яко блогче! Ето един сайт Освен всичко в сайта, се предлага и безплатна реклама на други сайтове. Който се интересува да ми пише тук: allproblem@abv.bg

  35. Емилия Тъпа ли си ква си? Стъклен дом е най- якия сериал. Като си харесваш турските и италианските сериали си гледЙ тях. Аз лично ги вземам за зарибяващи, но не и забавни ! 🙂

  36. Някой знае ли къде мога да намеря английски субтитри за сериала още от началото (първите сезони)
    Искам да го покажа на приятели в Америка, но не биха го разбрали, тъй като не знаят български

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.